Vanliga frågor

om skjutbara pooltak 

Vad är det för skillnad mellan kanalplast och kompakt polykarbonat?
Klar kanalplast med 8 och 10mm tjocklek är klar men inte transparant. Denna polykarbonat har celler med luft som har en isolerande verkan (U=3,1 W/m2 K). 4mm tjock kompakt polykarbonat är klar, färglös och transparant(glasliknande). Isolervärdet jämfört med kanalplast är lägre (U=5,4 W/m2 K).

Är det möjligt att flytta sektioner individuellt?
Ja, varje sektion kan flyttas i båda riktningarna i hela takets längd.
Hur lång är varje sektion?
Längden på sektionerna varierar beroende på vilken modell och konstruktion som valts, men är normalt mellan 1,5 – 2,5 meter.
Är det möjligt att anpassa måtten på pooltaket exakt efter önskemål?
Ja, alla pooltak tillverkas helt måttanpassade exakt som kunden önskar, utom för de modeller som har fasta standardmått.
Vad är det för skillnad mellan STANDARD och PROGRES profiler?
STANDARD är profiler med måtten 50 x 38 mm, PROGRES har måtten 60 x 63 mm. Valet av profil är beroende av innerbredden och var pooltaket skall placeras. För  riktigt stora konstruktioner används Grande 60 x 85mm.
Vad tillverkas pooltaken av?
Pooltaken tillverkas av aluminiumprofiler (Al, Mg, Si legering) med ytbehandling (natur eloxerad kulör eller vit RAL 9010, silver RAL 9006, antracitgrå DB703, antik brun. Aluminium ramarna är fyllda med polykarbonat skivor av Makrolon. Alla infästningar och anslutningsdetaljer är i rostfritt stål. I pooltaken används material av högsta kvalitet, vilket är mycket viktigt då korrosion annars lätt uppstår då det kemiska förhållandet i en pool är aggressivt.
Är det vanligt med kondens i pooltakets kanalplast?
Ja, det är vanligt med kondens, och omöjligt att undvika. Men det finns dräneringskanaler för att få bort fukten så mycket som möjligt. Kondens bildas även på pooltaket insida och beror på att luften är varmare än vattnet. Kondens på insidan försvinner när vattnet är varmare än luften.
Vad är det för leveranstid?
Nästan alla pooltak tillverkas med kundanpassning av mått och öppningar och har en normal leveranstid på 4 veckor, men kan vara upp till 8 veckor vid vissa tillverkningstoppar i fabriken.
Hur förbereder jag mitt pooltak för vintern? 
Lås och säkra alla sektioner. Avlägsna snön för att undvika överbelastning och därmed skador på pooltaket. Alternativt kan man värma upp utrymmet för att förhindra överbelastning. Kontakta er återförsäljare för mer information. 
Vad är det för garanti på produkterna?
Det är 3 års garanti på hela taket, 5 år på ytbehandlingen, 15 år på skivorna i polykarbonat.
Hur lång tid tar det att montera ett pooltak?
Montagetiden varierar beroende på storleken på pooltaket och typ av grundläggning.
Påverkar polykarbonatens kulör temperaturen under pooltaket?
Ja, generellt är det så att mörkare kulör ger en 1-2 grader lägre vattentemperatur än klar polykarbonat.
Hur mycket kan vattentemperaturen öka i poolen med ett pooltak?
En vanlig temperaturökning ligger på omkring 6-10 grader högre än utan tak.
Blir det möjligt att använda poolen hela året?
Pooltaket förlänger badsäsongen men under den kalla tiden på året måste tillskottsvärme kopplas till vattnet om det skall vara varmt.
Är det nödvändigt med betong som grund för infästning till skenorna?
I de allra flesta fall så är det nödvändigt för att få en grund som håller en jämn och rak yta i många år. Grunden håller även kvar taket när det blåser! Betong är bäst men inte nödvändig.
Hur nära poolkanten kan skenorna som taket rullar på monteras?
En generell regel är: höjden på poolkanten = är minsta avstånd till skenans innerkant till poolkant.
Hur underhålles pooltaket?
Det är mycket enkelt att hålla taket rent. Spola bara med slang utan att mekaniskt bearbeta taket med borstar och se till att det inte finns främmande föremål i skenorna.
Hur köper jag ett pooltak?
Beställning görs via telefon eller e-post, och då hjälper vi till med mått och råd om hur det skall bli så bra som möjligt för dig och din pool. Det finns flera olika färger och material  att välja mellan och vi kommer gärna hem till dig för kostnadsfri konsultation och råd, om så önskas.
Varför skall jag använda ett pooltak?
När poolen är täckt förlängs säsongen, värmekostnaden sänks, underhållet av poolen minimeras och vattnet blir varmare. Säkrare pool, om taket är fördraget och låst, skyddar mot ofrivilligt badande.